HANDBOK: FRAMTIDEN ÄR HÅLLBAR

Framtiden är hållbar!
- Handbok i hållbar utveckling

Den här boken började som en idé: Att förmedla hållbar utveckling så att alla KAN vara en del av den.

Framtiden är hållbar! - Handbok i hållbar utveckling för företag och organisationer 

Vi tillskriver oss inte en filosofi eller inriktning. Vår stora ledstjärna är sunt förnuft och en stark övertygelse om att alla företag som arbetar hållbart tjänar på det.

Se bara på Dow Jones Sustainability-index som går bättre än normalindex år efter år. 8-stegs modellen är framtagen för att kunna hjälpa alla företag och organisationer, stora som små, att kunna hjälpa sig själva. Alla typer av förändringsarbeten innebär påfrestningar på en organisation – därom råder inga tvivel. Vad vi alla dock kan göra är att göra denna förändringsprocess mer eller mindre bra och mer eller mindre svår.

Anledning till att vi gjort denna handbok är enkel. Alla företag tjänar på att arbeta hållbart. Hållbarhet täcker in allt från extern lockkraft i form av stärkt varumärke och minskad riskexponering till effektivare processer samt nöjdare och hälsosammare medarbetare.

Att arbeta hållbart innebär positiva effekter för alla. För medarbetare, för ägare, för kunder och för samhället i stort. Det låter kanske lite som den perfekta världen och det är den visionen vi vill förmedla. För den tror vi på.

I grund och botten är vi nog lite idealistiska. Fast realistiska idealister som insåg att vårt driv och engagemang var större än vår disponibla tid. Därför skrev vi den här handboken. Som miljökonsulter på Envima jobbar vi dagligen med att förstå uppdraget och därigenom göra skillnad för kunden och miljön. Under många års tid har vi hjälpt företag och organisationer att minska sin negativa påverkan och öka det positiva utfallet. Att helt enkelt hjälpa dem att jobba smartare.

De 8 stegen kan ses som ett hopkok av våra samlade erfarenheter från en uppsjö av verksamheter under mer än 160 års sammanlagd tid. Men, att arbeta med de 8 stegen baserar sig på ett antagande: Verksamheten som börjar jobba med stegen vill förändras hållbart. Vi sa ju att vi är lite idealistiska.

Vi vill kunna ge alla verksamheter, företag och organisationer, förmågan att själva kunna bli en del av lösningen för en hållbar utveckling. Med denna lilla skrift hoppas vi kunna inspirera och vägleda er i ert arbete att jobba smartare.

8-stegsmodellen är framtagen för att du ska kunna påbörja, eller omarbeta, ert arbete redan idag med syftet att göra hållbar utveckling attraktivt för era kunder och er personal och lönsamt för er att arbeta med.

Genom flera exempel från verkligheten där några av Sveriges (och världens) mest framgångsrika företag inom sin bransch belyses, vill vi visa hur det är möjligt att inte bara kombinera hållbarhet och lönsamhet. Istället vill vi, genom dessa föregångare,
visa på hur hållbarhet är rakt av lönsamt.

Men oavsett våra eller andras råd är det viktigaste ni har ert eget driv, ambitioner och målsättningar. De är mer värda än något annat. Ta vara på dem!

 

Vi har tagit på oss ett stort uppdrag – Att förmedla hållbar utveckling så att alla KAN vara en del av den. Förhoppningsvis kan denna handbok ge dig några nya tankar och idéer om ditt eget arbete som du kan börja fila på redan idag.

Vi önskar dig all lycka till och förhoppningsvis ses vi någon gång framöver
i en mer hållbar framtid!

 

VARFÖR BLIR MAN VEGETARIAN?

Se den mycket informativa filmen av sex gymnasieelever som studerar på programmet för hållbar utveckling på Folkungaskolan i Linköping.
Se filmen »

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER