KRÖNIKA

Alla är miljömedvetna idag
från dagisbarn till pensionärer

– MIS är ett fantastiskt kontaktnät med riktigt bra spetskompetens, säger Anders Lundin, som var med på det allra första mötet i MIS. Under MIS 25 år har det hänt otroligt mycket i samhällets syn på miljö. Idag är både dagisbarn och pensionärer miljömedvetna och gör aktiva miljöval i sin vardag.

Anders var med på ÅF (då hette det Ångpanneföreningen) när Axel Wenblad utsågs till MIS förste ordförande för snart 25 år sedan, den 5:e september 1990. Mycket har hänt, både i MIS och i samhällets miljömedvetenhet.

– Idag gör de flesta av oss aktiva miljöval, även i de fall vi väljer bort så är det ett aktivt val. Idag vet alla, från minsta dagisunge till äldsta pensionär vad som bra för miljön.

Så var det inte när den unge kemiingenjören Anders Lundin började som konsult på 1970-talet och tog vattenprover. Han medger att det var tufft att hävda sig i diskussionerna med direktörer och disponenter.

De skulle köra fabrik
– Deras uppdrag var köra fabrik, inte att rädda miljön. När jag var ute och tog prover undrade de vad det skulle vara bra för. Frågan var inte ”hur ska vi förebygga” utan snarare ”hur får vi bort det”. Vi hade lite olika utgångspunkt.

På 1970-, 80- och 90-talet hände mycket på miljöområdet. Naturvårdsverket bildades, industrier skaffade reningsverk, miljöskyddslag och miljöbalk kom, en rad ISO-standarder kom, generationsskiften innebar att miljöspecialister fick jobb i industrin. Anders bytte jobb, gick från olika praktiska konsultjobb med gummistövlar på fötterna till mer byråkratiska jobb på bland annat Länsstyrelsen i Stockholm. Mer lagar och avtal, en annan slags påverkan och styrning i tillståndsärenden.

Hellre gummistövlar än byråkrati
– Bra erfarenheter, men jag var ingen bra centralbyråkrat, jag ville vara närmare verkligheten, gå mer i gummistövlar så jag gick tillbaka till konsultvärlden.

Han jobbade med due diligence-frågor och med utbildning både nationellt och internationellt i en tid före mobiltelefoner och med stora geografiska och kulturella avstånd.

I Algeriet försvann en dag all lokal arbetskraft. Anders och hans kollegor fick åka 25 mil med bil, söka telefonkontakt och försöka ta reda på vad som hänt.

– ”De pratar om något som heter Ramadan”, var den förklaring vi fick. Vi hade ingen aning om vad det var. Idag är avstånden kortare och kunskapen större, vi jobbar globalt på ett helt annat sätt.

Från ingenjör till psykolog
Anders ville fortsätta i de verklighetsnära lite mindre konsultföretagen, men ofta slogs de ihop eller köptes upp av större. Sammanslagningarna följde Anders i hälarna.

– I större företag blir det mycket byråkrati och långt till verkligheten.

Nu jobbar han under Envimas paraply och menar att idag handlar hans konsultroll mer om psykologi än om ingenjörskompetens.

– Det svåra är att få företagen att acceptera problemen och sedan få dem att inse att de själva sitter på lösningen. Mitt jobb är att stötta dem i vad de redan kan - eller att få dem att tro att de kan. Och att vara det externa stödet som en miljöspecialist behöver. Det är svårt att vara profet i sitt eget företag. Mitt mantra är: 10 procent kompetens, 90 procent psykologi.

Vi kommer att le åt ISO 14001
Energi blir den viktigaste miljöfrågan framöver, är Anders bedömning. Det blir mer återvinning, återbruk, smartare användning av resurser.

– Vi kommer att fortsätta resa, men vi kommer att resa annorlunda än idag. Jag är optimist, hoppfull om framtiden. Min drivkraft idag är att träffa alla unga, duktiga, professionella människor. De har ett enormt driv och miljöfrågorna kommer att ta stora kliv framåt med dem.

– Idag är ISO 14001 ett nödvändigt verktyg som vi måste utveckla. Om 20 år hoppas jag att miljöfrågan är en så självklar del av samhället att vi kommer att le åt dagens nivåer på miljöstandarder och regelverk, avslutar Anders Lundin.

Intervjun är hämtad från Miljömissivet nr 1 2015. Miljömissivet är medlemsblad för Föreningen Miljörevisorer i Sverige och hela bladet kan laddas ner här »

comments powered by Disqus

TIDIGARE BLOGGINLÄGG

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER